Shiatsu is een tak van de Traditionele Oosterse Geneeskunde, meer specifiek een hedendaagse, Japanse toepassing van deze traditionele principes.  Hoewel men vaak denkt dat Shiatsu zich ontwikkelde uit de acupunctuur, is het waarschijnlijk nog ouder dan deze eerbiedwaardige therapievorm. (2)

Het Japanse Ministerie van Volksgezondheid omschrijft Shiatsu als volgt: 'Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarmee zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op de menselijke huid, om interne stoornissen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren en specifieke problemen te behandelen.'

De letterlijke vertaling van het Japanse begrip ‘Shiatsu’ is ‘vingerdruk’.

Net als bij  acupunctuur gebruikt men bij Shiatsu meridianen (energiekanalen), drukpunten, en vergelijkbare analyse-methoden, maar dan zonder het gebruik van naalden. Shiatsu omschrijven als ‘vingerdruk’s is wat misleidend, aangezien de therapeut gebruik maakt van duimen, handen, ellebogen, onderarmen, knieën of zelfs voeten tijdens een behandeling. Shiatsu werkt op de subtiele anatomie van het lichaam waarin energie, Ki genaamd, naar organen en de rest van het lichaam stroomt door een netwerk van meridianen. Deze meridianen zijn elektromagnetische kanalen die specifieke punten van hoog elektrische lading bevatten. (3)

Indien er langs deze meridianen blokkades ontstaan, kan de Ki stagneren en bepaalde ziekteverschijnselen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, veroorzaken. 

Een combinatie van het stimuleren van drukpunten, meridianen en bepaalde delen van het lichaam door druk, strekking, rotatie, palpatie en andere manipulatie- en correctie-technieken kan gebruikt worden (3)  om stagnaties op te heffen zodat de Ki vrij kan stromen met als gevolg dat de energie in ons lichaam opnieuw in balans komt.

Dit is het uiteindelijke doel: ervoor te zorgen dat de Ki ongehinderd kan stromen.

 
quote:
“ Met Shiatsu kan op drie vlakken worden gewerkt:
Curatief (behandelen) 
Preventief (voorkomen)
Onderhoudend – ondersteunend ”
Wat is Shiatsu?

Iedereen heeft baat bij een Shiatsu-behandeling: er wordt immers gewerkt aan het in evenwicht brengen en harmoniseren van onze lichaamsenergie, en we zijn allemaal min of meer uit balans. Of  we hebben een teveel aan energie in bepaalde delen van ons lichaam, ofwel ontbreekt het elders. Shiatsu reguleert de Ki in ons lichaam en herstelt zo het evenwicht. (1)


Met Shiatsu kan op drie vlakken worden gewerkt:

  1. Curatief (behandelen)

  2. Preventief (voorkomen)

  3. Onderhoudend – ondersteunend



CURATIEF 

In de praktijk zijn er maar weinig klachten die met behulp van Shiatsu niet in zeker mate verlicht kunnen worden. (2)

Shiatsu is uitermate geschikt voor het behandelen van een groot aantal klachten:

nek- en schouderpijn

rugklachten

migraine, hoofdpijn

vermoeidheid

spierklachten

gewrichtsklachten

slapeloosheid

stress en burn-out

emotionele problemen

depressie, onrust

menstruele onregelmatigheden

zwangerschapsklachten

overgangsklachten 

hoge / lage bloeddruk

spijsverteringsproblemen, eetstoornissen

ademhalingsproblemen (hyperventilatie, hooikoorts, astma....)

huidproblemen (eczema...)

angst(aanvallen)

....



PREVENTIEF


Shiatsu is niet alleen geschikt voor zieke mensen. U kunt u ook laten behandelen om in goede gezondheid te blijven en te voorkomen dat u ziek wordt.(1)

Al in een vroeg stadium kan een disbalans door analyse-methodes worden ontdekt. In dat vroege stadium is de behandeling ook het meest effectief.  Is de ziekte al sinds langere tijd dieper het lichaam binnengedrongen, dan zal ook met Shiatsu een langere en intensievere behandeling nodig zijn. Ook dan wordt aan de bron van de onbalans gewerkt. 


In het oude China werd de dokter betaald om iemand gezond te houden. Werd iemand ziek dan werd de dokter ontslagen, natuurlijk vaak pas nadat de patiënt weer beter was. Alleen in het Westen doen we pas iets als we ziek zijn. Shiatsu is een moment om voor uzelf te zorgen. Regelmatig shiatsu ondergaan werkt preventief en zorgt dat de energie in de meridianen blijft stromen. Maak daarom een afspraak voor een behandeling eens per 4 tot 6 weken, afhankelijk van uw conditie.




ONTSPANNEND


Shiatsu heeft als doel de natuurlijke herstellende krachten van het lichaam te activeren door de blokkades in de meridianen op te heffen. Zelfs de simpelste Shiatsu-behandeling zorgt ervoor dat u rustig wordt als u gestresst bent, dat uw gespannen spieren en stijve gewrichten losgemaakt worden en dat u in alle opzichten vitaler wordt, doordat u bloedsomloop en constitutie een oppepper krijgt. (1) Shiatsu zorgt voor een diepe ontspanning waardoor de weerstand wordt verhoogd en men zich sterker voelt - fysiek, emotioneel en mentaal.


Waarvoor is Shiatsu geschikt?

Tijdens de eerste behandeling wordt er voldoende tijd genomen om de cliënt beter te leren kennen door vragen te stellen over zijn/haar gezondheid, medische achtergrond, klachten, voeding en leefgewoonten.

ANALYSE - Bij elke behandeling maakt de Shiatsu-therapeut gebruik van verschillende analyse-technieken (gezichtsanalyse, hara-analyse, ruganalyse, het voelen van specifieke meridiaanpunten, spiertest, enz) om een behandelingsplan op te stellen.  Bij Shiatsu lopen analyseren en behandelen in elkaar door. Tijdens de behandeling verkrijgt de therapeut verdere informatie die hij gebruikt. In de praktijk is analyse vaak al behandeling en is behandeling ook analyse.

DUUR - Na de behandeling zelf, die ongeveer 45 minuten duurt, blijft men nog even liggen en nagenieten van de behandeling. Daarna volgt een kort afrondingsgesprek en wordt er meestal advies (voedings-, bewegings- en of levenstijl- advies) meegegeven. De totale behandeling, inclusief voor- en nagesprek, duurt ongeveer één uur.

KLEDING - Shiatsu wordt door de kleren heen gegeven. Men draagt dan ook best loszittende, comfortabele kleding, indien mogelijk van natuurlijk materiaal zoals katoen. Bijvoorbeeld: sportkleding, joggingbroek, legging, t-shirt of trui met lange mouwen...  Liefst parfum, make-up, grote juwelen achterwege laten. De behandeling wordt gegeven op een bodycushion (ergonomisch kussen) op een futon (Japanse matras).

________________________

(1)  Shiatsu – oefeningen voor een gezonder leven. Chris Jarmey

(2)  Shiatsu in theorie en praktijk. Carola Beresford-Cooke 

(3)  Shiatsu for Women. Ray Ridolfi & Susanne Franzen


Wat houdt een Shiatsu behandeling in?
© 2009-2016 G. Dispersyn - Alle rechten voorbehouden